Wolontariusze Fundacji Santander we współpracy z Uniwersytetem Dziecięcym UMCS w Lublinie zorganizowali warsztaty dla dzieci których motywem przewonim było zagadnienie niemarnowania żywności. W zajęciach uczestniczyły dzieci w wieku od 6 do 13 lat które zostały podzielone na trzy grupy.
Podczas warsztatów dzieci dowiedziały się, jak wiele jedzenia trafia do kosza na śmieci w Polsce i na świecie oraz jakie konsekwencje nierozsądnego gospodarowania żywnością może przynieść dla naszej planety. Wolontariusze opowiedzieli uczestnikom, jak można ograniczyć ilość jedzenia, które trafia do kosza, oraz pokazali proste sposoby aby ogrniczyć zużywanie pożywienia.
W czasie warsztatów dzieci poznały różne metody przechowywania żywności oraz sposoby na wykorzystanie resztek w kuchni. Wszystko po to, aby pokazać, jak wiele dań można przygotować z produktów, które zwykle lądują w koszu.
Warsztaty z cyklu „Lodówka na medal” mają na celu edukowanie dzieci z zakresu dbania o środowisko naturalne oraz nauczenie ich, jak dbać o jedzenie, które mamy . Dzięki takim inicjatywom dzieci uczą się wrażliwości na problem zmian klimatu oraz uczą się działań, które mogą podejmować by temu zapobiegać.