Jesteś kreatywną osobą z pasją?

Masz wyjątkowe osiągnięcia w nauce, sporcie, muzyce czy innych aktywnościach?

To stypendium jest dla Ciebie!

Złóż wniosek – a my pomożemy zrealizować Twoje marzenia!

O programie

Fundacja już od 25 lat wspiera dzieci i młodzież szczególnie uzdolnioną. W 2018 r. po raz pierwszy uruchomiliśmy Program Stypendialny – najzdolniejsi uczniowie otrzymują roczne stypendium w kwocie  5 000 złotych. W trakcie trwania programu wsparliśmy już 96 uzdolnionych uczniów łączną kwotą 480 000 złotych. Jesteśmy dumni śledząc ich osiągnięcia i sukcesy.

Stypendium stanowi nagrodę za trud włożony w naukę i jest motywacją do dalszej pracy i osiągania jeszcze lepszych wyników. Wsparcie Fundacji ma się przyczynić  do rozwijania talentów i ułatwiania uczniom kształcenia na najwyższym poziomie. Laureaci pochodzą z terenu całej Polski. Jest to młodzież szczególnie utalentowana, ale przede wszystkim są to pasjonaci, którzy kochają to, co robią.

Do wzięcia udziału w programie zachęcamy wszystkich, którzy wierzą w swoje możliwości i którzy potwierdzą nam to swoimi wyjątkowymi osiągnięciami w działalności szkolnej lub pozaszkolnej.

Dla kogo

Wsparcie finansowe przeznaczone jest dla uczniów siódmych i ósmych klas szkół podstawowych oraz ponadpodstawowych, którzy posiadają szczególne zdolności i osiągają wyjątkowe sukcesy w jednej z poniższej kategorii:

ARTYSTA

Do tej kategorii zalicza się np. aktorstwo, gra na instrumentach, muzyka, kompozytorstwo, malarstwo, śpiew, poezja, fotografia, twórczość literacka, rzeźbiarstwo, tkactwo artystyczne, ceramika, batik.

SPORTOWIEC

Do tej kategorii zalicza się np. akrobatyka sportowa, biathlon, biegi, gimnastyka artystyczna i sportowa, jeździectwo, judo, kajakarstwo, karate tradycyjne, kolarstwo, lekkoatletyka, łyżwiarstwo, modelarstwo, narciarstwo, pływanie, snowboard, szachy, szermierka, taniec, tenis, wspinaczka sportowa, żeglarstwo.

HUMANISTA

Do tej kategorii zalicza się np. j. polski, j. obce, historia, literatura, prawo, historia sztuki, psychologia, etyka, działania społeczne.

NAUKOWIEC

Do tej kategorii zalicza się np. matematyka, informatyka, biologia, chemia, fizyka, geografia, astronomia.

INNE

Do tej kategorii zalicza się dyscypliny i talenty, które nie przynależą do żadnej z powyższych kategorii.

Wysokość stypendium

Wysokość wsparcia stypendialnego to 5 000 złotych w roku szkolnym 2022/2023, wypłacane po 500 złotych przez 10 miesięcy (od września 2022 r. do czerwca 2023 r.)

Termin naboru

czerwiec 2022

Formularz stypendialny

Złóż wniosek (link nieaktywny)