Projekt „LODÓWKA NA MEDAL 2.0” jest kontynuacją projektu z 2022 roku.
Kliknij i zobacz jak to wyglądało w 2022 r.
W nowej edycji skupiamy się na niemarnowaniu jedzenia, jego odpowiednim przechowywaniu oraz właściwym odżywianiu dbając jednocześnie o planetę. Nasi Wolontariusze odwiedzają szkoły na terenie całej Polski i prowadzą warsztaty dla dzieci w wieku od 7 do 14 lat z zakresu racjonalnego gospodarowania żywnością. Głównym celem projektu jest edukacja jak nie marnować żywności m.in. poprzez naukę prawidłowego przechowywania produktów w lodówce, czytania etykiet na produktach spożywczych i właściwego planowania posiłków oraz zakupów.
Tym razem szkolimy z trzech tematów lekcji:
- Zjawisko marnowania jedzenia – skala, przyczyny i skutki.
- Jak czytać etykiety produktów spożywczych – ważne informacje na opakowaniu m.in. termin ważności, warunki przechowywania.
- Zasady planowania posiłków – założenia diety przyjaznej planecie oraz nauka planowania posiłków.
Wiesz jak układać produkty spożywcze w lodówce, żeby jak najdłużej zachowały swoją świeżość? Wiesz, gdzie w Twojej lodówce powinien leżeć ser albo zdajesz sobie sprawę z tego, że lodówka to najlepsze miejsce dla otwartego oleju lnianego?
Sprawdź swoją wiedzę. Zagraj w grę i zobacz, czy umiesz prawidłowo przechowywać jedzenie.
Liczba lekcji przeprowadzonych w 2023-2024 r.