Kalina Nowaczek jest uczennicą III kl. Liceum Ogólnokształcącego Fundacji Królowej Świętej Jadwigi w Grodzisku Mazowieckim i V kl. szkoły muzycznej II st. w ZPSM im. F. Chopina w Warszawie. Uczy się w klasie harfy pani Anny Piechury-Gabryś. Kalina gra na harfie od ośmiu lat. Kocha ten instrument za piękno i szlachetność brzmienia. Lubi koncertować, chętnie bierze udział w konkursach oraz kursach mistrzowskich. Doskonaliła swoją grę pod okiem wielu wybitnych harfistów, m.in. Alexandra Boldacheva, prof. Adelheid Blovsky-Miller, Zuzanny Elster i Veroniki Lemishenko. Jest laureatką wielu konkursów polskich i międzynarodowych, m.in. Międzynarodowego konkursu im. K. Patrasa w Pradze, Międzynarodowego konkursu harfowego „Lira Helvetia” w Zurychu, konkursów harfowych w Hong Kongu i Korei, Konkursu im. K. Grolla, Ogólnopolskiego konkursu harfowego CEA, Konkursu „Młode Talenty” w Szczecinie. W lipcu 2022 roku miała okazję zaprezentować swoją grę w ramach programu „Focus on Youth” podczas XIV Światowego Kongresu Harfowego w Cardiff. Gra na harfie jest największą pasją Kaliny, ale ma ona również swoje pozamuzyczne zainteresowania – jest harcerką, ratownikiem WOPR, działa w Ochotniczej Straży Pożarnej i trenuje triathlon.

Kalina Nowaczek