Nazywam się Emilia Jamrozy i jestem uczennicą klasy maturalnej w III LO im. Adama Mickiewicza w Katowicach na profilu International Baccalaureate (matura międzynarodowa). Mimo ścisłych rozszerzeń (matematyka, j. angielski, biologia i chemia), większość moich pasji zawiera się w sferze humanistyczno-społecznej.

Pierwszą z nich są niewątpliwie debaty, które pozwoliły mi na przełamanie strachu przed wystąpieniami publicznymi, a tym samym otwarły przede mną niezliczone ścieżki rozwoju. Krótko po rozpoczęciu mojej przygody z tym sportem, założyłam szkolny klub, z którym wygraliśmy kilka turniejów w formacie oksfordzkim (np. DeBBaty 2022 organizowany przez SGH w Warszawie) oraz zakwalifikowaliśmy się na fazy finałowej mistrzostw Polski. Od czerwca debatuję także w formacie parlamentarnym, w którym miałam okazje debiutować turniejowo w Krakowie, Warszawie czy podczas tegorocznych Mistrzostw Polski Debat Parlamentarnych.

Dużą część wolnego czasu poświęcam także na działania społeczne i projektowe. Aktualnie jestem liderką projektu „ARTwALL”, koordynuje zespół ds. budżetu i sponsorów TEDxIIILOMickiewicz czy organizuje sesję dialogu „RozMoWY”.

Podczas tegorocznych wakacji miałam szansę uczestniczyć również w programie Yale Young Global Scholars, na ścieżce Solving Global Challenges, co stanowiło namiastkę jednego z moich największych marzeń, czyli studiowania za granicą.

Emilia Jamrozy