Projekt „LODÓWKA NA MEDAL” jest odpowiedzią na zjawisko marnowania żywności i próbą przeciwdziałania jego zgubnemu wpływowi na klimat.
Wolontariusze Fundacji Santander Bank Polska odwiedzają szkoły na terenie całej Polski i prowadzą warsztaty dla dzieci w wieku od 7 do 14 lat z zakresu racjonalnego gospodarowania żywnością. Głównym celem projektu jest edukacja jak nie marnować żywności.
Co mówimy dzieciom, żeby pokazać jak ważne jest niemarnowanie jedzenia?
- Opowiadamy jak wiele żywności trafia do kosza na śmieci w Polsce i na świecie!
- Przedstawiamy konsekwencje nierozsądnego gospodarowanie jedzeniem.
- Pokazujemy co zrobić, żeby nie marnować żywności.
- Uczymy prawidłowo przechowywać żywność.
Wiesz jak układać produkty spożywcze w lodówce, żeby jak najdłużej zachowały swoją świeżość? Wiesz, gdzie w Twojej lodówce powinien leżeć ser albo zdajesz sobie sprawę z tego, że lodówka to najlepsze miejsce dla otwartego oleju lnianego?
Sprawdź swoją wiedzę. Zagraj w grę i zobacz, czy umiesz prawidłowo przechowywać jedzenie.