„Lodówka na medal” to inicjatywa edukacyjna skierowana do dzieci w wieku od 7 do 14 lat, mająca na celu przeciwdziałanie marnowaniu żywności i jej racjonalne gospodarowanie. Kolejna odsłona projektu trwa – w jego ramach Wolontariusze Fundacji odwiedzają szkoły na terenie całej Polski, prowadząc warsztaty, podczas których uczą dzieci, jak prawidłowo przechowywać jedzenie, aby jak najdłużej zachowało świeżość i wartości odżywcze. Głównym celem jest edukacja dzieci jak nie marnować żywności m.in. poprzez naukę prawidłowego przechowywania produktów w lodówce, czytania etykiet na produktach spożywczych i właściwego planowania posiłków oraz zakupów.
Dzięki naszym Wolontariuszom dzieci wiedzą więcej o mądrym gospodarowaniu żywnością, przechowywaniu jej, a także o zdrowym żywieniu.
W ramach projektu przeszkoliliśmy 872 osoby. W samym 2024 roku Wolontariusze przeprowadzili 14 lekcji i przeszkolili 322 osoby. To bardzo dobry wynik, za który bardzo dziękujemy.
Dziękujemy również organizatorowi projektu – Bank Żywności SOS w Warszawie.