Pola interesuje się fizyką kwantową, biofizyką i astronomią. Obecnie uczy się w Adcote School for Girls w Wielkiej Brytanii w ramach wygranego konkursu British Alumni Society, umożliwiającego bezpłatną dwuletnią naukę w angielskiej szkole z internatem. Zdobyła Złoty Medal na Olimpiadzie Chemicznej w Wielkiej Brytanii, odbyła praktyki w Institute of Developmental and Regenerative Medicine University of Oxford. Jest laureatką Ogólnopolskiej Olimpiady Biologicznej, realizowała  projekt InnovaBio w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym. Uczestniczyła  w programie „Nauka to ludzie” na Gdańskim Uniwersytecie Medycznym. Uzyskała roczny mentoring w Pracowni Genetyki Klinicznej GUMed. Zdobyła kilka nagród w liceum w Wielkiej Brytanii: CLEAR Science Award, Oppong Cup for Maths, Rolls Royce Cup for Applied Science. Uczestniczyła w kilkudniowej konferencji nt. fizyki kwantowej, zorganizowanej przez kanadyjski Perimeter Institute for Theoretical Physics. Jej największym marzeniem jest zostanie fizykiem kwantowym. Planuje konstruować teorie opisujące zachowanie elementarnych cząsteczek na podstawie wyników badań nad organellami komórkowymi.

Pola Jakubowicz