Różowy październik czy… czerwony? Miesiąc świadomości raka piersi

Na całym świecie to miesiąc świadomości raka piersi, kojarzony zwykle z różową wstążeczką. W Polsce na nowotwór piersi choruje coraz więcej kobiet. Ale rak to nie wyrok! Najważniejsze, co możemy zrobić, to profilaktyka – badajmy się regularnie!

W Fundacji Santander i Santander Bank Polska 9 sierpnia poświęciliśmy na przypominanie o tej ważnej kwestii.  Z tej okazji zorganizowaliśmy akcję wolontariacką „Szyjemy woreczki na dreny”  i przeprowadziliśmy webinar „Badaj się, dbaj, Żyj”.

Akcja wolontariacka: szyjemy woreczki na dreny

W czterech centralach Santander Bank Polska: w Warszawie, Wrocławiu, Poznaniu i Lublinie nasi wolontariusze szyli woreczki na dreny dla pacjentek onkologicznych po operacji raka piesi. To bardzo potrzebny drobiazg, który pomaga swobodnie poruszać się po szpitalu i poza nim.

W czasie warsztatów spotkaliśmy się także z Amazonkami, które opowiadały nam o profilaktyce raka piersi, pokazywały też na fantomach, jak prawidłowo samodzielnie badać piersi.

Webinar „Badaj się, dbaj, Żyj”

Czy rak piersi = amputacja piersi? Jakie są nowoczesne metody operacji i rekonstrukcji piersi? Jak wygląda życie po raku?

Na te i wiele innych pytań odpowiadali wczoraj nasi goście podczas webinaru „Badaj się, dbaj, Żyj”:

Prof. Dawid Murawa – chirurg onkolog,

Ewa Grabiec-Raczak, prezes zarządu Stowarzyszenia „Amazonki” Warszawa-Centrum

Małgosia Broniarz – nasza bankowa koleżanka i Amazonka.

Spotkanie prowadziła Marzena Atkielska, prezes naszej fundacji.

Obejrzyj webinar

Wyzwanie #czerwonaSukienka #czerwonyKrawat

Do końca października trwa też nasza akcja #czerwonaSukienka #czerwonyKrawat. Dochód z tej akcji przeznaczymy dla Towarzystwa Średzkich Amazonek i Ochotniczek z Poznańskiego Towarzystwa Amazonek, które wspierają kobiety w czasie choroby i zdrowienia oraz prowadzą kampanie edukacyjne.

Na czym polega wyzwanie #czerwonaSukienka #czerwonyKrawat

Pod naszymi postami na Facebooku i LinkedIN nominowana osoba wstawia w komentarzu pod postem swoje zdjęcie w czerwonej sukience, krawacie lub koszulce. Jednocześnie wpłaca minimum 10 zł na konto Fundacji. W komentarzu nominuje kolejne osoby do udziału w zabawie – koniecznie z @ przed imieniem i nazwiskiem osoby nominowanej. Wtedy mamy pewność, że zaproszenie do niej dotrze. Wszystkie zebrane w ten sposób pieniądze przeznaczymy na wspomniane organizacje. Nasze wyzwanie trwa do 31.10.2023 r.

Zapraszamy wszystkich do wyzwania !

Akcję będzie można wspierać przez wpłaty na konto Fundacji Santander na kilka sposobów:

• BLIKIEM na numer telefonu 516 925 400,
  • przelewem w naszej aplikacji i w Santander internet,
  • przelewem na konto 53 1090 1056 0000 0001 4750 0104 – darowizna na konto naszej Fundacji z dopiskiem „Czerwona sukienka”
  • przez donacje https://fundacja.santander.pl/donacje/

Kim są Amazonki

Amazonki to kobiety, które podczas choroby niejednokrotnie tracą kobiece atuty. Po pierwszym szoku jest leczenie i – w zależności od rodzaju raka i leczenia – nagle kobietom wypadają włosy, brwi, rzęsy. Nie jest łatwo, każda z kobiet przechodzi chorobę inaczej, ale każda z nich codziennie patrzy w lustro i pomimo wszystko się uśmiecha i jest szczęśliwa. Dlaczego czerwony? To symbol mocy, odwagi, seksapilu, namiętności i zmysłowości. To głośne powiedzenie sobie i życiu „TAK”!

Niech projekt #czerwonaSukienka pokażę siłę NAS – kobiet.

Październikowe projekty realizujemy wspólnie z Siecią Santander Women.