CYBERSENIORADA w Stawigudzie

12 października w Stawigudzie – w ramach programu grantowego „Haki na cyberataki” – rozegrano pierwszą ogólnopolską CyberSenioradę. W imprezie wzięli udział seniorzy – podopieczni Środowiskowych Domów Samopomocy.

Wydarzenia miało na celu promocję bezpieczeństwa finansowego osób starszych w bankowości elektronicznej oraz przeciwdziałanie formom oszustw z jakimi mogą się oni spotkać w życiu codziennym. Seniorzy uczestniczyli w zabawie z aplikacją „Tędy Bezpieczniej”. Dzięki tej aplikacji wypad do parku, spacer po osiedlu może dać, obok lepszego samopoczucia możliwość przeżycia niecodziennej wirtualnej przygody osadzonej w otaczającej rzeczywistości. Podczas rzeczywistego spaceru na ekranie smartfona czy tabletu spotykamy na naszej drodze wirtualny bankomat, z którego wypłacimy  pieniądze; sprawdzimy stan konta, wyślemy przelew za energię, wypełnimy formularz, stworzymy bezpieczne hasło czy zapłacimy za zakupy internetowe. Prawidłowe, bezpieczne wykonanie operacji nagradzane jest zdobyciem/zarobieniem wirtualnych pieniędzy.

Seniorzy wzięli także udział w zawodach sportowych. Był też poczęstunek, nagrody, rozmowy z policjantami, a także nauka udzielania pierwszej pomocy.

CyberSeniorada z wykorzystaniem aplikacji „Tędy bezpieczniej” odbyła się równocześnie w 22 miejscach w Polsce.

Projekt został zrealizowany przez Stowarzyszenie Liderów Współdziałania Pomocy Społecznej i Medycznej na rzecz Osób Niepełnosprawnych i Starszych „POMOST”.

Zobacz relację z wydarzenia