Kamil Wroński, stypendysta fundacji, w debacie pokoleń w Skyfall Warsaw

16 sierpnia 2022 r. w Skyfall Warsaw w Warszawie odbyła się debata pokoleń, podczas której dyskutowano o tym, czy różne pokolenia mogą jeszcze ze sobą rozmawiać. W debacie wziął udział 15-letni Kamil Wroński, nasz wieloletni stypendysta, a jednocześnie student mechatroniki na Politechnice Lubelskiej i młody przedsiębiorca.

Debatę prowadził dr Maciej Kawecki, prezes Instytutu Lema, prorektor ds. innowacji Wyższej Szkoły Bankowej w Warszawie. Jego gośćmi byli również: wybitny językoznawca profesor Jerzy Bralczyk oraz Nataniel Bożynowicz, który w wieku 21 lat z sukcesem prowadzi firmę (wartą 14 mln złotych), zajmującą się edukacją najmłodszych.

Tematyka spotkania to zmieniający się świat, nowe technologie i ich wpływ na nasze życie, a także relacje między ludźmi.

Uczestnikami byli młodzi tik-tokerzy, startup’owcy, uzdolniona młodzież i przedsiębiorcy.

Bardzo istotne jest to, co napisał dr Maciej Kawecki po debacie. Niezwykle ważny przekaz:

Jaki wniosek dla mnie najważniejszy? Nie wolno nam obwiniać technologii za cokolwiek. Nie wolno nam mówić, że technologia jest dobra, lub zła. Jest neutralna. To od nas zależy jaka jest. Nie wolno nam mówić „nie wdrażajmy tego, bo ta technologia może źle wpłynąć na najmłodszych”. Innowatorzy nie są od wyręczania rodziców w wychowywaniu dzieci. To naszą rolą jest umieć rozmawiać z najmłodszymi i pokazywać im świat inny, niż krzyczący pikselami. A oni będą ten świat chłonęli jak gąbka.
dr Maciej Kawecki, prezes Instytutu Lema, prorektor ds. innowacji Wyższej Szkoły Bankowej w Warszawie