„TO(działa)MY!” – rozpoczyna się wyjątkowy projekt dla szkół

Od dziś każda szkoła w Polsce może zgłosić się do udziału w innowacyjnym projekcie edukacyjno-społecznym „TO(działa)MY!”. Projekt jest odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na inicjatywy wykraczające poza ramy tradycyjnej edukacji. Jest szansą dla uczniów na rozwijanie umiejętności i kompetencji niezbędnych we współczesnym świecie. Nauczycielom daje okazję wprowadzenia metody projektowej do zajęć lekcyjnych.

Organizatorami inicjatywy są UNICEF Polska i Fundacja Santander Bank Polska.

Projekt „To(działa)MY!” jest propozycją skierowaną do wszystkich nauczycieli pracujących z uczniami od 4. klasy szkoły podstawowej. Inicjatywa tworzy przestrzeń dla młodych do działania w obszarach, które są dla nich ważne i interesujące. Projekt daje też możliwość uzyskania dofinansowania na realizację przygotowanego przez uczniów projektu o charakterze społecznym.

Młodzi ludzie mają ogromny potencjał i siłę sprawczą. Charakteryzuje ich zapał, chęć zmieniania świata i brak lęku przed nieznanym. Wystarczy niewiele, aby stworzyć dzieciom wspaniałą okazję do działania i zdobywania nowych kompetencji! Organizatorzy zachęcają nauczycieli, pedagogów, wychowawców i wszystkie osoby pracujące z młodym pokoleniem w szkołach do wspierania i rozwijania samodzielności uczniów.

Celem projektu jest przede wszystkim kształtowanie postawy zaangażowania społecznego wśród dzieci i młodzieży, zwrócenie uwagi młodego pokolenia na potrzeby najbliższego otoczenia oraz budowanie świadomości młodych ludzi w obszarach związanych z ekologią, zdrowiem i edukacją.

Placówkę do udziału w projekcie można zarejestrować w dniach 1-25 września 2020 r. na stronie UNICEF.

Projekt „TO(działa)MY!” składa się z dwóch części: obowiązkowej i dodatkowej, których realizacja przewidziana jest na rok szkolny 2020/2021.

Na czym polega projekt?

W ramach projektu „To(działa)MY!” młodzi ludzie, pod okiem nauczyciela-koordynatora stworzą zespoły, w których będą przygotowywać projekty społeczne w wybranym obszarze tematycznym. Proponowane tematy są szerokie i dają duże możliwości do działania. Są to: ekologia, zdrowie i sport oraz edukacja i rozrywka. To zagadnienia, w których na co dzień poruszają się młodzi ludzie. Uczniowie opracują i zrealizują swój projekt, który będzie służyć środowisku szkolnemu, bądź szerzej – lokalnemu.

W drugim etapie projektu TO(działa)MY! zaangażowane placówki będą mogły starać się o dofinansowanie wybranego projektu. 30 projektów, najwyżej ocenionych przez komisję konkursową, otrzyma grant w wysokości 2000 złotych. Granty sfinansuje Fundacja Santander Bank Polska – współorganizator projektu.

Jest to wyjątkowa okazja do pozyskania funduszy na realizację uczniowskich projektów społecznych! Aplikowanie o dofinansowanie jest dodatkową, nieobowiązkową częścią projektu.

Wszyscy nauczyciele-koordynatorzy, którzy zarejestrują placówkę do udziału w projekcie otrzymają unikalne materiały dydaktyczne, które pomogą im przeprowadzić działania.

Uczniowskie projekty społeczne

Projekty przygotowywane przez dzieci i młodzież powinny jak najlepiej odzwierciedlać ich zainteresowania oraz potrzeby. W tym projekcie to właśnie młodzi ludzie mają szansę zaplanować i przeprowadzić działania, których odbiorcami będzie społeczność szkolna i/lub lokalna.

Każda placówka, która zrealizuje obowiązkowe elementy projektu, otrzyma dyplom potwierdzający udział w projekcie „TO(działa)MY!”, a koordynatorzy – imienne zaświadczenia. Placówki, które przystąpią do części dodatkowej projektu i przygotują aplikację o grant otrzymają Certyfikat Placówki Wspierającej Zaangażowanie Dzieci i Młodzieży w roku szkolnym 2020/2021. Certyfikat otrzymają wszystkie placówki, które wezmą udział w konkursie grantowym, bez względu na wynik.

Wejdź na stronę https://www.unicef.pl/nmaction/akcja_szkolna/todzialamy/227 i przyłącz swoją szkołę do tej wyjątkowej akcji!

Zaproszeniu do akcji towarzyszy spot promocyjny. Zachęcamy do jego obejrzenia i udostępnienia: