Klub Płomyka

„Klub Płomyka” to nowy projekt Fundacji Santander.

„Klub Płomyka” to specjalnie wydzielona i zaaranżowana przestrzeń dla dzieci i ich rodziców, z której mogą korzystać podczas pobytu w szpitalach, czy w placówkach opiekuńczych. Pomieszczenia są odnawiane i wyposażane w funkcjonalne meble oraz kolorowe zabawki, dzięki czemu korzystający z nich mogą się tam poczuć jak w swoim własnym, przyjaznym pokoju.

Pierwszy klub został otwarty 10 maja 2019 r. w Szpitalu św. Wojciecha w Gdańsku na Oddziale Kardiochirurgii Dziecięcej im. WOŚP.

Realizując ten projekt naszym celem było wsparcie w trudnych chwilach rodzin z dziećmi przebywających w szpitalu. Chcieliśmy żeby „Klub Płomyka” był przestrzenią, która chociaż na chwilę pozwoli im oderwać się od trosk związanych z chorobą. – powiedziała podczas otwarcia pierwszego „Klubu Płomyka” Marzena Atkielska, Prezes Zarządu Fundacji Santander Bank Polska.

Kolejny „Klub Płomyka” otworzyliśmy 17 lipca na Oddziale Dziecięcym Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Kępnie.

Wkrótce powstaną kolejne w różnych częściach Polski. W każdym z nich nastąpi zmiana szarych przestrzeni na przytulne i kolorowe wnętrza. Jeszcze w tym roku otwarte zostaną następujące placówki:

• Wojewódzki Szpital Specjalistyczny we Włocławku,
  • Szpital św. Anny w Piasecznie,
  • Dom Dziecka Nadzieja w Jeleniej Górze,
  • Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy im. Waldemara Kikolskiego w Białymstoku.
Relacja z otwarcia „Klubu Płomyka” w Gdańsku