„Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga”

Zaproszenie na koncert "Tam sięgaj gdzie wzrok nie sięga".
Cykl koncertów „Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga”

Cykl koncertów „Tam sięgaj, gdzie wzrok nie sięga” rozpocznie się w Krakowie w Centrum Kongresowym ICE, gdzie 7 czerwca odbędzie się koncert Śląskiej Orkiestry Kameralnej wraz z zespołem Vołosi.

Koncerty będą rozpoczynać się utworem autorstwa niewidomego, hiszpańskiego kompozytora Joaquína Rodrigo, i będą grane przez orkiestrę w całkowitej ciemności. W trakcie występów będzie można usłyszeć dzieła innych wybitnych twórców, którzy zmagali się z dysfunkcją wzroku, takich jak Johann Sebastian Bach czy Georg Friedrich Händel. Granie w ciemności to dla orkiestry duże wyzwanie artystyczne. Występ będzie wymagał od muzyków porozumienia scenicznego oraz opanowania repertuaru na pamięć tak, aby mogli grać bez nut i pomocy dyrygenta.

Na koncertach wystąpią muzycy Orkiestry Symfonicznej Filharmonii Śląskiej oraz Śląskiej Orkiestry Kameralnej wraz z gwiazdami takimi jak m.in. Waldemar Malicki, Krzesimir Dębski, Carmen Giannattasio, Anna Jurksztowicz. Wydarzenia będą prowadzili wymiennie Dariusz Stańczuk (redaktor RMF Classic) i Filip Jaślar (lider Grupy MoCarta). Koncerty odbędą się w okresie od 7 do 25 czerwca w takich miastach jak: Kraków, Bydgoszcz, Białystok, Legnica, Katowice, Wrocław, Warszawa, Szczecin, Łódź, Zielona Góra i Poznań.

Wśród zaproszonych gości znajdą się zarówno osoby widzące, jak również osoby z dysfunkcją wzroku, a wśród nich przedstawiciele Polskiego Związku Niewidomych.

Organizatorem koncertów jest Santander Bank Polska we współpracy z POLFUND Funduszem Poręczeń Kredytowych S.A. oraz Filharmonią Śląską. Patronem inicjatywy jest Fundacja Santander Bank Polska S.A. im. Ignacego Jana Paderewskiego. Partnerem społecznym jest Polski Związek Niewidomych Instytut Tyflologiczny