Pierwszy „Klub Płomyka” już otwarty

10 maja w Szpitalu św. Wojciecha w Gdańsku na Oddziale Kardiochirurgii Dziecięcej  im. WOŚP odbyła się premiera nowego projektu Fundacji pod nazwą „Klub Płomyka”.

Jest to specjalnie wydzielona i zaaranżowana przestrzeń dla dzieci i ich rodziców, z której mogą korzystać podczas pobytu w szpitalu. Pomieszczenie jest odnowione i wyposażone w funkcjonalne meble oraz kolorowe zabawki, dzięki czemu mali pacjenci mogą się tam poczuć jak w swoim własnym przyjaznym pokoju. Rodzice także mają większy komfort, bo pomieszczenie zawiera również niewielką kuchnię, w której mogą przygotowywać posiłki; jest też stół z krzesłami, bezpieczne, zamykane na klucz szafki, przewijak dla dzieci oraz wygodny fotel, na którym można odpocząć.

„Realizując ten projekt naszym celem było wsparcie w trudnych chwilach rodzin z dziećmi przebywających w szpitalu. Chcieliśmy, żeby „Klub Płomyka” był przestrzenią, która chociaż na chwilę pozwoli im oderwać się od trosk związanych z chorobą”. – powiedziała podczas otwarcia ”Klubu Płomyka” Marzena Atkielska, prezes zarządu Fundacji Santander Bank Polska.

Wkrótce powstaną nowe „Kluby Płomyka” w różnych częściach Polski. W każdym z nich nastąpi zmiana szarych przestrzeni na przytulne i kolorowe wnętrza. Jeszcze w tym roku otwarte zostaną następujące placówki:

• Wojewódzki Szpital Specjalistyczny we Włocławku
  • Oddział Dziecięcy Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Kępnie
  • Szpital św. Anny w Piasecznie
  • Dom Dziecka Nadzieja w Jeleniej Górze
  • Specjalny Ośrodek Szkolno – Wychowawczy im. Waldemara Kikolskiego w Białymstoku
[ngg src=”galleries” ids=”2″ display=”basic_thumbnail”]

I